Distrofia Musculara


Despre Distrofia Musculara

Distrofia musculara (DM) este un grup de boli caracterizate prin slabirea progresiva a muschilor si pierderea tesutului muscular. DM refera un grup de boli genetice caracterizate prin slabirea si degenerarea muschilor scheletici sau a muschilor care controleaza miscarea. In unele forme de DM sunt afectati si muschiul inimii si alti muschi care nu sunt responsabili de controlul miscarii; sunt forme de DM in care sunt afectate organele interne. Categoriile mari de DM sunt miotonica, Duchenne, Becker, de centura, facio-scapulo-humerala (FSH), congenitala, oculo-faringeala, distala si Emery-Dreifuss.

Duchenne este forma cea mai intalnita de DM ce afecteaza copiii, iar distrofia miotonica este mult mai prezenta in randul adultilor. Distrofia musculara poate avea debutul la orice varsta. De fapt, unele tipuri au debutul in copilarie, altele pot sa nu fie evidente pana la varsta adulta ori chiar la batranete. Unele simptome ale distrofiilor musculare pot fi confundate cu simptomele altor boli musculare, incluzand chiar atrofia musculara legata de fenomenul de imbatranire, care afecteaza un numar mare de persoane

Prognoza legata de DM variaza in functie de tipul de DM. Unele cazuri pot fi usoare, cu evolutie foarte usor progresiva, cu o viata aproape normala, alte cazuri pot fi marcate de o degenerare rapida a tesutului muscular, disabilitate functionala si pierderea capacitatii ambulatorii.

Calitatea vietii pacientilor poate fi imbunatatita foarte mult prin gimnastica medicala care previne contracturile musculare, tehnologii adaptive, orteze (dispozitive ortopedice folosite pentru o buna sustinere sau pozitionare), uneori chiar prin operatii de corectare ortopedica. Problemele cardiace pot necesita uneori instalarea unui pacemaker. Miotonia (relaxarea involuntara a muschilor ca urmare a unei puternice contracturi), ce apare in distrofia musculara miotonica, poate fi tratata cu medicamente.

Exista multe programe de cercetare in domeniul DM. Tinta acestor cercetari este descoperirea cauzelor care stau la baza distrofiilor musculare, gasirea celor mai bune terapii si, in final, cai de prevenire si de vindecare.

Sursa: www.prostemcell.ro

Lasă un comentariu